LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski afirmă că atacurile asupra infrastructurii energetice nu îi împiedică pe ucraineni să apere țara

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski afirmă că atacurile asupra infrastructurii energetice nu îi împiedică pe ucraineni să apere țara

Este a 242-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că principala țintă a rușilor este infrastructura energetică, dar distrugerea acesteia nu îi împiedică pe ucraineni să își apere țara.

Volodimie Zelenski Foto Profimedia

UPDATE 05:50 Zelenski afirmă că principala țintă a rușilor este infrastructura energetică

Președintele Zelenski s-a adresat poporului ucrainean. El a afirmat că se lucrează în prezent la eliminarea efectelor atacurilor ruse asupra infrastructurii energetice. În unele zone s-a reluat deja alimentarea cu energie.

Continuăm să eliminăm urmările atacurilor teroriste de astăzi asupra infrastructurii noastre. Geografia acestui atac masiv este foarte largă: Volin, Odesa, regiunea Hmelniţki, regiunea Kirovohrad, regiuneaa Dnipropetrovsk, regiunea Rivne, regiunea Mikolaiv, regiunea Zaporojie şi alte locuri.

Principala ţintă a teroriştilor este energia. Drept urmare, vă rog să fiţi şi mai atenţi decât înainte în ceea ce priveşte nevoia de consum în mod conştient de electricitate. Stabilitate industriei energiei statului nostru se bazează pe fiecare oraş şi fiecare district al Ucrainei. Vă rog să limitaţi folosirea dispozitivelor electrice care consumă mult curent. Şi în special în orele de vârf, dimineaţa şi seara”, a spus Zelenski, potrivit news.ro .

UPDATE 05:00 Olena Zelenska: ''Luptăm pentru vieţile noastre''

Soția președintelui Ucrainei, Olena Zelenska, a transmis sâmbătă în cadrul Târgului de carte de la Frankfurt că rolul său o obligă să spună adevărul despre ororile care au avut loc și cu care se confruntă zilnic cetățenii ucraineni.

"Luptăm pentru vieţile noastre", a spus ea audienţei la un eveniment organizat de revista germană pentru femei Brigitte, potrivit Agerpres.

UPDATE 04:00 Divizia 101 aeropurtată a armatei SUA, desfășurată în Europa pentru prima oară în ultimii 80 de ani

Divizia 101 aeropurată a armatei Statelor Unite a fost desfășurată pentru prima oară în ultimii 80 de ani, în actualele condiții de tensiuni ridicate dintre Rusia și alianța NATO.

Celebra unitate poreclită "Screaming Eagles" a diviziei 101 aeropurtată a ajuns în România și este antrenată să acționeze rapid pe orice câmp de luptă. Potrivit CBS News , militarii americani sunt gata să treacă oricând granița în Ucraina.

CBS News a obținut un interviu cu comandantul adjunct al diviziei, generalul de brigadă John Lubas. Jurnaliștii CBS News au călătorit alături de acesta cu un elicopter Black Hawk timp de o oră până la marginea teritoriului NATO, la aproximativ cinci kilometri de granița României cu Ucraina.

Suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru de teritoriu NATO. Venim cu capacități speciale, de la capacitatea noastră de asalt aerian... Suntem o forță de infanterie ușoară dar, din nou, aducem mobilitate cu noi, pentru aeronavele noastre și pentru asalturile noastre aeriene”, a declarat Lubas.

UPDATE 03:00 Drone vândute Rusiei: Iranul avertizează împotriva unor abordări provocatoare din partea europenilor

Iranul a avertizat sâmbătă împotriva oricărei abordări provocatoare după un apel al ţărilor europene pentru o anchetă a ONU cu privire la dronele iraniene furnizate Rusiei, potrivit Occidentului, şi care sunt folosite în războiul împotriva Ucrainei, informează AFP.

Ministerul iranian de externe a negat din nou, într-un comunicat de presă, că Teheranul ar fi furnizat arme Moscovei, acuzând în acelaşi timp Occidentul că încearcă să pună presiune asupra Iranului.Franţa, Regatul Unit şi Germania au cerut vineri, într-o scrisoare adresată ONU, o anchetă imparţială asupra dronelor iraniene livrate Rusiei "prin încălcarea rezoluţiei 2231 a Consiliului de Securitate".

Această rezoluţie a fost adoptată în 2015 pentru a încadra acordul nuclear civil iranian şi prevedea la momentul respectiv ridicarea treptată a sancţiunilor economice împotriva Iranului, potrivit Agerpres.

UPDATE 00:00 Premierul ucrainean îi acuză pe ruși că au provocat o catastrofă umanitară

Premierul ucrainean Denis Shmihal a acordat un interviu ziarului german Frankfurter Allgemeine în care a acuzat Rusia că a provocat Ucrainei o catastrofă umanitară prin distrugerea infrastructurii energetice.

2 localități din Herson eliberate de ucraineni

Armata ucraineană a eliberat alte două localități din Herson. Anunțul a fost făcut de Statul Major al forțelor armate ucrainene care a afirmat că rușii au fost alungați din Charivne și Chkalove.

1.5 milioane de ucraineni rămași fără energie electrică

Forțele ruse au distrus o mare parte din infrastructura energetică a Ucrainei și a lăsat peste 1.5 milioane de ucraineni fără energie electrică în pragul iernii. În prezent au început lucrările de remediere a problemelor cu energia electrică.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Surprinzătorul nume ales de Polonia pentru avioanele lor F-35 / Imagini în premieră din SUA cu primul F-35 polonez, aproape finalizat

2 Interesante amănunte / Într-o veche mină din Bihor zace cheia care poate salva Europa din dependența de China

3 Anumiți „grei” din intelligence beneficiază de o protecție specială, care îi face imuni?

4 Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...

5 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat